Akciğer karsinoid tümörleri (akciğer karsinoidleri olarak da bilinir) bir tür akciğer kanseri olarak tanımlanır. Kanser, hücreler kontrol dışı büyümeye başladığında başlar. Vücudun neredeyse her yerindeki hücreler kansere dönüşebilir ve diğer bölgelere yayılabilir.
Akciğer karsinoid tümörleri nadir görülür ve diğer akciğer kanseri türlerine göre daha yavaş büyüme eğilimindedir.
Nöroendokrin hücreler bir yönüyle sinir hücrelerine, diğer yönleriyle de hormon üreten endokrin hücrelere benzer. Adrenalin ve benzeri maddeler gibi hormonlar yaparlar. Bu sistemdeki hücreler gerçek organları oluşturmazlar. Bunun yerine akciğerler, mide ve bağırsaklar gibi organlarda vücudun her yerine dağılmışlardır.
Akciğerlerdeki nöroendokrin hücrelerin birkaç farklı işlevi olabilir. Şunlar olabilir:
Akciğerlerdeki hava akışını ve kan akışını kontrol etmeye yardımcı olur
Diğer akciğer hücrelerinin büyümesini kontrol etmeye yardımcı olur
Soluduğumuz havadaki oksijen ve karbondioksit seviyelerini tespit eder ve ardından akciğerlerin bu değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olmak için kimyasal mesajlar salgılar. (Yüksek rakımlarda yaşayan insanlarda daha fazla akciğer nöroendokrin hücresi bulunur, bunun nedeni muhtemelen soludukları havada daha az oksijen bulunmasıdır).
Akciğer karsinoid tümörleri, göğsünüzdeki sünger benzeri iki organ olan akciğerlerde ortaya çıkar. Temel işlevleri oksijen almak ve karbondioksitten kurtulmaktır.
Sağ akciğerinizde lob adı verilen üç bölüm vardır. Sol akciğerde ise iki lob vardır. Sol akciğer daha küçüktür çünkü kalp vücudun o tarafında yer alır.
Nefes aldığınızda, hava ağzınızdan ve burnunuzdan girer ve trakea (nefes borusu) yoluyla akciğerlerinize ulaşır. Soluk borusu, akciğerlere giren ve bronşiyol adı verilen daha küçük dallara ayrılan bronş (tekil, bronş) adı verilen tüplere bölünür. Bronşiyollerin sonunda alveol olarak bilinen küçük hava keseleri bulunur. Alveollerin içinden birçok küçük kan damarı geçer. Bunlar solunan havadaki oksijeni kan dolaşımınıza emer ve karbondioksiti (vücuttan gelen atık bir ürün) alveollere geçirir ve nefes verdiğinizde vücuttan dışarı atılır.
Akciğerleri plevra adı verilen ince bir astar çevreler. Plevra akciğerlerinizi korur ve nefes alıp verme sırasında genişleyip daralırken ileri geri kaymalarına yardımcı olur. Göğsün içinde akciğerleri içeren boşluğa plevral boşluk (veya plevral boşluk) denir.
Akciğerlerin altında, diyafram adı verilen ince, kubbe şeklindeki bir kas göğsü karından ayırır. Nefes aldığınızda, diyafram yukarı ve aşağı hareket ederek havayı akciğerlere girip çıkmaya zorlar.
Karsinoid tümörler bazen akciğerde nerede oluştuklarına göre sınıflandırılır. Tümörün yeri önemlidir çünkü bir hastanın hangi semptomlara sahip olduğunu ve tümörün nasıl tedavi edildiğini etkileyebilir.
Merkezi karsinoidler (Central carcinoids ): akciğerlerin merkezine yakın büyük hava yollarının (bronşlar) duvarlarında oluşur. Akciğer karsinoid tümörlerinin çoğu merkezi karsinoidlerdir ve neredeyse tamamı tipik karsinoidlerdir.
Periferik karsinoidler (Peripheral carcinoids ): akciğerlerin dış kenarlarına doğru daha küçük hava yollarında (bronşiyoller) gelişir. Periferik karsinoidlerin çoğu tipik karsinoidlerdir.
Akciğer karsinoid tümörleri bir tür nöroendokrin tümördür. Nöroendokrin tümörler sindirim sisteminde daha yaygındır (Gastrointestinal Karsinoid Tümörler ve Pankreas Kanseri), ancak ikinci en yaygın yer akciğerlerdir.
İki tip akciğer karsinoid tümörü vardır:
Tipik karsinoidler yavaş büyüme eğilimindedir ve nadiren akciğerlerin dışına yayılırlar. Her 10 akciğer karsinoidinden yaklaşık 9’u tipik karsinoiddir. Ayrıca sigara ile bağlantılı görünmemektedirler.
Atipik karsinoidler biraz daha hızlı büyür ve diğer organlara yayılma olasılıkları biraz daha yüksektir. Daha fazla bölünen hücreye sahiptirler ve daha hızlı büyüyen bir tümör gibi görünürler. Tipik karsinoidlere göre çok daha az yaygındırlar ve sigara içen kişilerde daha sık görülebilirler.
Akciğer karsinoid tümörlerine ek olarak, akciğerlerde başlayan başka nöroendokrin tümör türleri de vardır: küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin bir türü olan büyük hücreli nöroendokrin karsinom. Bu akciğer kanserleri farklı şekilde tedavi edilir, bu nedenle tam olarak hangi türe sahip olduğunuzu bilmek önemlidir.